kereszt Takáts Ágoston

      
       "... Mint akiknek semmijük nincs,
      mégis övék minden." 2 Kor 6,10.Ki volt Kerkai Jenő jezsuita atya?

Dr. Takáts Ágoston munkái/13.

Ki volt Kerkai Jenő jezsuita atya?

Kerkai atya négyes alapeszméje

„1970-ben még nem lehetett megmondani, hogy ki volt Kerkai Jenő jezsuita atya. Akkor csak a rögök dobogtak koporsóján és a mi szívünkön. – De ma már kell róla beszélni, – különösen mióta Apor Püspök úrral együtt a Magyar Örökség díjazottja lett, – és születésének 100 éves, halálának 34 éves évfordulóján ki is kell mondani, hogy Széchenyi óta nem igen hordott nagyobb magyart hátán ez a szegény föld.

Kerkai Jenő atya négyes alapeszméje:

Krisztusibb embert! Műveltebb országot! Életerős népet! Öntudatos magyart!”

A könyv letöltése:

DOC   PDF   PRC(zip-állomány)

Ignis numquam dicit: sufficit

- A tűz sohasem mondja: elég -

„…Egyet azonban nem szabad elfeledni, hogy mindenkinek azt kell nyújtania a mai világban, amire Isten képesítette: nekem Kerkai Atyáról csak azt lehet megírnom, amit mellette és róla tapasztaltam. Nem lehet kiválogatni sem a „lelkesítő epizódokat”, sem a „derűs dolgokat” Kerkai Atyával kapcsolatban. Mi mellette a megfeszített munkát és a megfeszített áldozatot tapasztaltuk meg, és kénytelenek voltunk látni 55 éves korától a folyamatos „eljelentéktelenedést”, és szellemileg „deklasszálódni” Őt, akit Széchenyi után a „legnagyobb magyarnak” tartunk. S mindezt vállalta tudatosan, zokszó nélkül, és felajánlotta a magyar népért. Valóban érvényes rá legkedvesebb népdala:

„Szivárvány havasán, felnyílt rozmaring szál.

Haj! Nem találja helyét, el akar bujdosni…”

Ki is vette a mennyei Atya, és új helyre tette, mert „egyetlen szerelme: a magyar nép” nem tudta és nem akarta megbecsülni!

De halálának 30. évfordulóján nem akarok keseregni, hiszen számára mennyei Születésnap volt a halál, s ez a mostani megemlékezés „valódi Születésnapjának” évfordulója. Éppen ezért arról akarok megemlékezni: milyennek láttuk Őt mi, utolsó munkatársai. S ebből talán mások is megsejtik, hogy ki volt KERKAI JENŐ S. J. aki „onnan túlról” is velünk van, és segít nekünk megvalósítani azt, amire Ő az életét tette fel…”

A könyv letöltése:

DOC   PDF   PRC(zip-állomány)

Vagy olvasás, letöltés a Magyar Elektronikus Könyvtárból


www.000webhost.com