kereszt Takáts Ágoston

      
       "... Mint akiknek semmijük nincs,
      mégis övék minden." 2 Kor 6,10.Létezik-e keresztény bölcselet?

Dr. Takáts Ágoston munkái/6.

Létezik-e keresztény bölcselet?

A keresztény bölcselet problematikája

„Számomra és sokak számára úgy tűnik, hogy első sorban – esetleg csupán?! – az teszi a bölcseletet kereszténnyé, hogy „ancilla teologiae”, alapját képezi a teológiai gondolkodásnak és a teológiai tudománynak. – Azonban jelenlegi keretei szűkek, túlságosan lemerevedtek, így nem képesek befogadni az újat. – A filozófia mintha nem vállalná a „teológia szolgálójának” szerepét, a teológia pedig – úgy tűnik – nem is igényli a filozófiai alapokat. – Legjobban talán Karl Rahner teológiáján érezhető, hogy – szinte filozófiai alapok nélkül – hiszen Heidegger egzisztencialista-filozófiáját tanulta, – mintha a „levegőből” építené fel teológiai rendszerét.

 „Egyházunk életében az utóbbi néhány évtizedben jelentkező feszültségeket nem kis mértékben a teológia, illetve a teológiát intenzívebben művelők élték át. Abban a zárt rendszerben ugyanis, amelyben a teológia – és többé-kevésbé Egyházunk – élt, sőt melybe már-már belemerevedett, sem a mindig jobban megismert bibliai kinyilatkoztatást, sem az egyre szélesebb horizontot feltáró bölcseleti-történeti gondolkodást, sem a természettudományoknak gyarapodó ismereteit, eredményeit nem lehet már beilleszteni, beskatulyázni.” (Szennay András főapát dékáni székfoglalójából. l984.)

 A modern tudományok új mondanivalói új – legalábbis alternatív – gondolkodási keretet tesznek szükségessé – a teológiát megelőzve – elsősorban a bölcseletben: „az új bornak új tömlőre van szüksége”. – De mitől lesz ez keresztény? – Erre a kérdésre szeretnénk választ keresni és kapni!…”

A könyv letöltése:

DOC   PDF   PRC(zip-állomány)

Vagy olvasás, letöltés a Magyar Elektronikus Könyvtárból


www.000webhost.com